Soc, socata, socatica si puterea imunitatii

  


Iata ca a venit si timpul socatei si a bauturilor miraculoase. 
Am pentru voi o reteta pe care o pastram cu sfintenie din generatie in generatie. Imi amintesc gustul colilariei de fiecare data cand gust din aceasta minunata bautura. 
Cel mai bun moment de pregatire al socatei este in lunile mai-iunie, perioada de inflorire a socului. 
Socata se face cel mai bine din flori proaspat culese, are o aroma puternica, desi, poate fi preparata si cu flori uscate, pe perioada sezonului rece. Este posibil ca florile uscate sa nu ofere bauturii tot aceeasi aroma si savoare ca cea preparata cu florile proaspat culese, de aceea, va trebui sa folosim o cantitate dubla de flori uscate. 
Deci, pentru a beneficia de proprietatile miraculoase ale socatei, este de preferat sa o consumam in perioada amintita. 

Reteta mea pentru dumneavoastra:

20 palarii minunate de flori de soc, mari cat palma;
10 litri de apa;
250 ml miere poliflora sau de salcam;
50 grame boabe de orez brun pentru fermentatie;
zeama de la 3 lamai;
2 lamai bio cu coaja taiate rondele sau daca nu aveti bio, decojiti si folositi-le cu incredere. 

Ustensile necesare:

1 borcan din sticla de 10 litri sau doua borcane din sticla de 5 litri;
1 lingura din lemn;
o bucata de tifon pentru acoperirea borcanului;
un cutit pentru decojirea lamailor (in caz ca nu sunt bio);
o palnie;
o strecuratoare;
recipiente din sticla pentru depozitare. 

Vom pune lamaile rondele in borcan, vom turna zeama de lamaie, adaugam mierea si boabele de orez si apa. Amestecam pana cand mierea se dizolva, apoi adaugam palariile de flori de soc peste lichid, amestecam, cufundand florile pana la fundul borcanului. Acoperim cu tifon, avand grija ca macar o data pe zi, dimineata sau seara sa amestecam in lichid. 
Vasul il vom depozita la loc ferit de praf si, nu sub directa actiune a razelor solare. Va sta asa, cumintel, timp de 2-3 zile. Veti observa bule, semn ca lichidul incepe sa fermenteze, atunci este momentul ideal sa strecuram socata si sa o imbuteliem in sticle din sticla pe care le vom transfera in frigider. Se pot consuma si la distanta de o luna, doua. De preferat sa consumam cat mai multa socata proaspata. Eu am gasit un loc minunat de unde ne vom aproviziona pe toata perioada inflorescentei. 
Va indemn sa incercati aceasta bautura miraculoasa cu proprietati deosebite. 
Are un gust usor sifonat/spritat, aduce cu gustul de limonada, insa, papilele gustative vor zburda de fericire simtind aroma inconfundabila. 
Pofta buna! 
Va rog, topim putin retina de solzii urbani si admiram minunile Pamantului!











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

fa music vibe sau copilaria anilor 90

Rapane in sos cu vin de sfecla rosie, unt si usturoi

#dove-edit stiintific